Νομοθεσία πρώτων βοηθειών

ΑΡΘΡΑ

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_mastodonIcon_order" in /var/www/vhosts/shakticenter.gr/medical-firstaid.gr/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/sfsi_widget.php on line 1814

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_riaIcon_order" in /var/www/vhosts/shakticenter.gr/medical-firstaid.gr/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/sfsi_widget.php on line 1815

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inhaIcon_order" in /var/www/vhosts/shakticenter.gr/medical-firstaid.gr/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/sfsi_widget.php on line 1816

Warning: Undefined array key "sfsi_plus_inha_display" in /var/www/vhosts/shakticenter.gr/medical-firstaid.gr/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/sfsi_widget.php on line 1907

Οι Έλληνες δυστυχώς δεν γνωρίζουν να κάνουν κάρπα. Η Ελλάδα,  βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην παροχή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους και στην επιβίωση από ανακοπή καρδιάς. Οι κυριότερες αίτιες που οι Έλληνες δεν δίνουν πρώτες βοήθειες είναι η άγνοια και ο φόβος της ευθύνης.

Η Ελλάδα έχει  θεσμικό πλαίσιο για την  χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε δημόσιους χώρους το οποίο αναφέρεται στο ΦΕΚ 219/τΒ/22.2.2007 που δημοσιεύτηκε η Υ.Α/οικ155576 «Κανόνες οργάνωσης συστήματος καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΑ)».

Το ΦΕΚ ορίζει  την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας  στη βασική υποστήριξη της ζωής και στην αυτόματη εξωτερική απινίδωση (ΑΕΑ), αλλά δύναται να εκπαιδευτούν και οι μη επαγγελματίες υγείας (πολίτες) στα ανωτέρω , με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση (πολίτες, έφηβοι, παιδιά) στα ανωτέρω, με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Δύναται σημαίνει ότι έχουν την δυνατότητα/μπορούν να εκπαιδευτούν και οι πολίτες. Αυτό δεν το καθιστά υποχρεωτικό από την στιγμή που δεν το αναφέρει.

Η ΚΑΡΠΑ και η ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ είναι ιατρική πράξη αλλά όσον αφορά το κομμάτι των πρώτων βοηθειών, είναι μια πρακτική δεξιότητα που ο καθένας μπορεί να μάθει.

Το διευκρινίζουμε αυτό καθώς κυκλοφορούν πολλά άρθρα που αναφέρουν ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και για τους πολίτες. Ενώ ξεκάθαρα αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική για τους επαγγελματίες υγείας.

Συμφωνα με το ΦΕΚ: ως ανανήπτης-διασώστης στη βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και την χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) ορίζεται ο επαγγελματίας υγείας και μη (πολίτης) εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πιστοποιημένο σεμινάριο ανανηπτών – Βασικής Υποστήριξης της Ζωής.

Πότε έχουμε ευθύνη:

Το άρθρο 25ΠΚ παρ.1 ορίζει ότι:

Δεν είναι άδικη η πράξη που τελεί κάποιος, για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο, ο οποίος απειλεί το πρόσωπο ή την περιουσία του ίδιου ή κάποιου άλλου χωρίς δική του υπαιτιότητα, αν η βλάβη που προκλήθηκε στον άλλο είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος και τη σπουδαιότητα από τη βλάβη που απειλήθηκε.

Σημείωση δική μας: όσον αφορά την ανακοπή καρδιάς, δεν υπάρχει χειρότερη βλάβη. Καθώς το θύμα δεν αναπνέει, αν δεν εφαρμόσουμε άμεσα ΚΑΡΠΑ, σε 10΄ θα είναι εγκεφαλικά νεκρός. Αλήθεια, τι χειρότερο έχει να πάθει?

Αναφέρεται επίσης ότι:

α. όποιος με πρόθεση ματαιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου τιμωρείται με φυλάκιση αν δεν συντρέχει περίπτωση αυστηρότερης τιμωρίας σύμφωνα με άλλη διάταξη.

β. Όποιος σε περίπτωση δυστυχήματος ή κοινού κινδύνου ή κοινής ανάγκης δεν προσφέρει τη βοήθεια που του ζητήθηκε και που μπορούσε να προσφέρει, χωρίς ο ίδιος να διατρέξει ουσιώδη κίνδυνο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών.

Στο άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα  για την Έκθεση σε επικίνδυνη κατάσταση , όποιος εκθέτει άλλον σε επικίνδυνη κατάσταση και τον καθιστά αβοήθητο (δηλαδή ο διασώστης βάζει την ζωή του σε περαιτέρω κίνδυνο), καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Αν η πράξη που κάναμε προκάλεσε στον παθόντα:

  • βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών,
  • θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

Αν λοιπόν κατά τη διαδικασία διάσωσης οι προσπάθειες που έγιναν βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του θύματος  και οι πράξεις του δεν ήταν αναγκαίες για να κρατηθεί στη ζωή, τότε θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες. 

Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για καρδιακή ανακοπή, ας θυμόμαστε ότι το θύμα δεν έχει κάτι χειρότερο να πάθει από την στιγμή που δεν αναπνέει. Το έχει ήδη πάθει! Η αναπνοή είναι το πολυτιμότερη από οτιδήποτε άλλο γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ζωή.

Αν τον αφήσουμε αβοήθητο, χωρίς ΚΑΡΠΑ είναι σίγουρο ότι θα πεθάνει. Οι παραπάνω δικλείδες έχουν πραγματικά εφαρμογή σε περιπτώσεις που το θύμα αναπνέει αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του. Εκεί, αν δεν πράξουμε σωστά, μπορεί να τον εκθέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο και να βθεθούμε αντιμέτωποι με την νομοθεσία. Γι’ αυτό είναι σημαντική η γνώση και εκπαίδευση πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Αναγκαιότητα εγκατάστασης ΑΕΑ

  • Υπολογίζεται ότι ποσοστό 16%-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους
  • Στους δημόσιους χώρους, η ανακοπή αφορά κυρίως σε νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία και εκδηλώνεται συνήθως με κοιλιακή μαρμαρυγή (>85%) που είναι απινιδώσιμος ρυθμός
  • Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται άμεσα από τις δεξιότητες και την ετοιμότητα του παρευρισκομένου.
  • Στην ανακοπή εκτός νοσοκομείου, εάν δεν χρησιμοποιηθεί απινιδιστής, η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογική βλάβη μετά την .έξοδο του από το νοσοκομείο είναι μικρότερη από 1%.
  • Το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο με τους πιο εκπαιδευμένους διασώστες και τα τελειότερα μέσα δεν μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο χώρο την ποιοτική άμεση φροντίδα του εκπαιδευμένου παρευρισκόμενου πολίτη.
  • Η μείωση του χρόνου παρέμβασης είναι αναγκαία, δεδομένου ότι, με τον έγκαιρο απινιδισμό, αυξάνεται θεαματικά η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογικές βλάβες.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Άνθρωποι χωρίς αναπνοή, δεν έχουν κάτι χειρότερο να πάθουν. Κάντε ΚΑΡΠΑ και καλέστε το 166 άμεσα ώστε να έρθει όσο γίνεται πιο γρήγορα το ασθενοφόρο. Αν υπάρχει διαθέσιμος απινιδωτής, μην διστάσετε να τον εφαρμόσετε. Ενεργοποιήστε τον και ακούστε τις οδηγίες που σας δίνει. Ο συνδυασμός ΚΑΡΠΑ-ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης πάνω από 50%!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει το Φαρμακείο πρώτων βοηθειών μιας επιχείρησης.

Please follow and share: