Mindfulness στην εργασία

Το Mindfulness αναπτύσσει  τις δεξιότητές μας στη λήψη αποφάσεων, ενισχύει τη ικανότητα διατήρησης της προσοχής μας (εστίαση και μη απόσπαση της προσοχής) και μειώνει το στρες.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες — από την Google έως τη General Mills — έχουν αρχίσει να διδάσκουν την ενσυνειδητότητα (mindfulness) στο γραφείο. 

Αναπαραγωγή Βίντεο

Ένας τρόπος με τον οποίο η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει είναι απλώς επιτρέποντάς μας να βελτιώσουμε την εστίασή μας.  

 Όταν πετάμε συνεχώς από τη μια εργασία στην άλλη, η ποιότητα της δουλειάς μας μπορεί να μειωθεί. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας – απλώς επιστρέφοντας στην παρούσα στιγμή ξανά και ξανά – μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας. Έτσι,  αυξάνεται η ικανότητα της συγκέντρωσης και μειώνεται το στρες. Η ποιότητα του ύπνου μας επίσης βελτιώνεται.

Αυτό είναι η λεγόμενη “εκπαίδευση προσοχής” . Και η νευροεπιστήμη δείχνει ότι αυτή η καθημερινή άσκηση μπορεί να ενισχύσει τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της προσοχής. Στις 8 εβδομάδες εξάσκησης των τεχνικών mindfulness, οι απεικονίσεις fMRI έχουν δείξει ότι αρχίζουν οι αλλαγές στον εγκέφαλο, και κυρίως στην αμυγδαλή. Αυτή είναι η αδιάσειστη απόδειξη ότι το Mindfulness ενισχύει τη νευροπλαστικότητα.

Η νευροπλαστικότητα ή η πλαστικότητα του εγκεφάλου, είναι η ικανότητά του να αναδιοργανώνεται μέσω του περιβάλλοντος, της συμπεριφοράς, της σκέψης και των συναισθημάτων. Αυτό, κάθε άτομο μπορεί να το κάνει τόσο σωματικά, όσο και λειτουργικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και το mindfulness αποδεδειγμένα πλέον μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Σκεφτείτε  την ενσυνειδητότητα ως την “ικανότητα να μην σε παρασύρουν τα δικά σου συναισθήματα”. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας.

 

Μαθήματα Mindfulness στο χώρο εργασίας διαδικτυακά

Αυξήστε την παραγωγικότητα και μειώστε το άγχος σήμερα με τα μαθήματα εταιρικού διαλογισμού (mindfulness) για τα στελέχη ή τους εργαζομένους.

Τα μαθήματα διαλογισμού στο χώρο εργασίας μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα σας να διαχειριστεί αποτελεσματικά το άγχος και να βελτιώσει την ψυχική ευεξία. Επιλέξτε ατομική συνεδρία ή ομαδική σε μαθήματα των 30, 45 ή 60 λεπτών.

Ενδιαφέρεστε να παρέχετε συνεδρίες mindfulness στους εργαζομένους της εταιρίας σας ή στα στελέχη σας?

Συμπληρώστε την φορμα και συντομα θα εχετε νεα μασ

Πώς μπορούμε να μάθουμε να είμαστε
πιο εστιασμένοι
στην εργασία;

Αφιερώστε χρόνο για σύντομες ασκήσεις ενσυνειδητότητας μέσα στην καθημερινότητα σας. Σε χώρους εργασίας, συστήνονται 1-2 συνεδρίες την εβδομάδα, διάρκειας τουλάχιστον 30′, για 8 εβδομάδες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το 47 % των περιπτώσεων, οι άνθρωποι σκέφτονται κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν. Το μυαλό των ανθρώπων περιπλανιέται, είτε προσπαθούν να διαβάσουν σημαντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μιλούν με πελάτες ή συναδέλφους, είτε ενημερώνουν τα στοιχεία πωλήσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι ήταν λιγότερο χαρούμενοι όταν το μυαλό τους ήταν περιπλανώμενο παρά όταν δεν ήταν. Το να είμαστε προσεκτικοί και να δίνουμε προσοχή στο παρόν, όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την εστίασή μας, αλλά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος, να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και να μας επιτρέψει να νιώθουμε περισσότερο συνδεδεμένοι με την παρούσα στιγμή.

Η επιστημονική κοινότητα έχει ερευνήσει και τεκμηριώσει τα θετικά αποτελέσματα της ενσυνειδητότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά:

  • Η ενσυνειδητότητα έχει οφέλη στη γνωστική λειτουργία, όπως η βελτίωση της μνήμης εργασίας και της εκτελεστικής λειτουργίας (Zeiden et al, 2010). 
  • Η ενσυνειδητότητα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως παρέμβαση για το άγχος και την κατάθλιψη (Hoge et al, 2013). 
  • Η ενσυνειδητότητα μπορεί να μας κάνει πιο ευγενικούς και πιο ανοιχτόμυαλους μειώνοντας τον αντίκτυπο των προκαταλήψεών μας (Lueke & Gibson, 2015). 
  • Οι μαθητές που ασκούν ενσυνειδητότητα έχουν βελτιωμένα ακαδημαϊκά αποτελέσματα, καλύτερες σχέσεις και λιγότερο άγχος (Schonert-Reichl et al, 2014; Zenner et al, 2013).
  •  Για τους δασκάλους, η πρακτική της επίγνωσης μπορεί να μειώσει το άγχος και την εξουθένωση και να βελτιώσει την απόδοση στην τάξη (Jennings et al, 2013; Flook et al, 2013

Βοηθήστε τους υπαλλήλους σας να παραμείνουν σε φόρμα, συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι

Οι συνεδρίες Mindfulness at work έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσουν στην απόδοση μέσα από κ την μείωση του στρες και την ανάπτυξη της ικανότητας της συγκέντρωσης  των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, είτε σε ατομικές συνεδρίες, είτε σε ομαδικές εκπαιδευτικές συνεδρίες.

Διαβάστε το άρθρο:

Λάβετε μέρος σε μια δοκιμαστική συνεδρία: